Projekt: Plastaffald i KBH havn

Plastaffald er ved, at blive et større og større fokus område i medierne. Jeg har sammen med min gruppemakker ud på RUC, lavet et eksperiment, hvor vi har forsøgt at undersøge, hvor plastaffaldet ender henne når det ryger i vandet i Københavns havn.

Vi har ikke fået lavet nok eksperimenter til, at kunne sige noget helt præcist. Men vi er dog kommet frem til en hypotese: Meget af plastaffaldet i Københavns havn vil forsvinde ud af havnen hurtigere, end det kan blive samlet op af By og Havns oprydningspersonale, pga. vejret og strømforholdene i havnen.

By og Havn, som står for opsamlingen af affald i havnen (og resten af byen) har opsamlingssteder forskellige steder rundt i havnen, hvor affaldet samler sig. Her er der tale om badeanlægget ved Islands Brygge, Nyhavn, Teglværkshavnen og Den Lille Havfrue. Samt de opsamler det de finder undervejs.

Plastaffald

Vi har igennem vores eksperimenter kunne se at det plastaffald, som vi har tracket, at gennemsnitshastigheden har været omkring 0.68 km/t. Med tanke på, at Københavns havn er omkring 8.5 km lang vil plastaffaldet med den målte gennemsnitshastighed drive ud af havnen på omkring 12.5 time. Der var dog et enkelt sted ved Islands Brygge, hvor plasten lå helt stille.

Med tanke på, at Københavns havn ikke har nogen ensidig strategi for opsamlingen samt at det kun foregår en gang dagligt, er det ikke svært at tænke sig til, at der må drive en fandens masse plast ud af havnen, ud i Øresund og enten ud til de store plastøer eller nogle af de mindre lokale plastøer, som er i havene.

Vejret var meget roligt i den periode vi foretog eksperimenterne, hvilket gjorde bl.a. strømmen i havnen var meget lav. Hvis vejret var mere blæsende, specielt imod nord havde strømmen været højere i havnen og plasten vil hurtigere forlade havnen.

Noget af plastaffaldet vil muligvis ende på stendiget ved Trekroner Fort, men hvis man ser på teori omkring strømmen i floder, hvilket man tilnærmelsesvis godt kan sige havnen er grundet dens opbygning vil meget plast (alt efter hvor det ryger i vandet) drive ud af havnen.
Jeg tør ikke tænke på, hvor meget affald der ender i Københavns havn henover sommeren (By og Havn ved ikke engang, hvor meget de opsamler i havnen). Der sidder utroligt mange mennesker langs flere områder i havnen. Men også de byggerier, som der er i gang for tiden er en stor synder af affald. Vi så utroligt meget flamingo i havnen, som er endnu mere påvirkelig af blæst.

Opsamlingsstederne er udvalgt ud fra, hvor der er borgere, turister og kommunen har investeret penge i forlystelser.

København plastaffald havn

Hvad nu?

Som sagt er plast problemet i havene startet lokalt og det er her lettest at sætte ind. Ude på havet kan man ikke se plasten. Meget af det flyder rundt langt under havets overflade og man har ingen idé om hvor man skal forsøge at fiske det op henne og hvor meget af det er ikke allerede blevet til mikroplast og helt umuligt at opsamle?

Måske Københavns kommune skulle bruge lidt penge på at se, hvordan plast- og affaldsindsamlingen i havnen kan blive bedre, samt prøve at forhindre affaldet i at ryge i havnen. Samtidigt er det også en løftepegefinger til de/os der sidder langs havnen: sørg for at affaldet ikke ender i havnen, det bliver ikke samlet op igen, det ender langt pokker i vold.

 

Ønsker du at læse hele rapporten kan jeg fanges på: kontakt(a)lasse-callesen.dk